Panelex Blog - Porady, artykuły, przydatne informacje, ciekawostki o panelach podłogowych

Panele do kuchni. Co muszą mieć, by spełniać swoją funkcję?

16 maja 2014

Kuchnia to specyficzne pomieszczenie. Podczas przygotowywania posiłków i mycia naczyń zawsze coś chlapnie czy się rozleje. Takie warunki wymagają odpowiedniej podłogi. Panele mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Pod warunkiem, że dobierzesz odpowiedni model.

Kuchenne rewolucje

Podłoga w kuchni powinna być naprawdę solidna, bo też panujące w niej warunki są naprawdę wyjątkowe. Po pierwsze, powstająca podczas gotowania para wodna wpływa na wilgotność powietrza. Po drugie, podczas przygotowywania i spożywania posiłków, mycia talerzy i garnków zawsze coś się rozleje. Co więcej, pośpiech i nieład, jakie często towarzyszą kuchennym rewolucjom, sprawiają, że na podłogę spada niejeden ciężki przedmiot. Na takim poligonie sprawdzą się zatem tylko najlepsze rozwiązania.

Jeszcze do niedawna panele w kuchni były czymś nie do pomyślenia. Dlaczego? Bo po prostu na rynku nie było modeli, które dobrze znosiłyby wilgotne powietrze i były odpowiednio zabezpieczone przed wodą. Producenci postanowili jednak wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i stworzyli podłogi, które sprawdzają się również w trudniejszych warunkach.

Wybierając panele do kuchni, trzeba pamiętać o jednym. To, że kupimy najdroższy model, nie oznacza, że będzie on odpowiedni. W efekcie może się okazać, że podłoga rozpadnie nam się po kilku miesiącach, a my nie będziemy mogli jej reklamować. Bo po prostu nie dostosowaliśmy się do wyznaczników producenta.

Czym zatem powinny cechować się panele do kuchni?

Po pierwsze, powinny mieć naprawdę dobrą klasę ścieralności, czyli co najmniej AC 4. Dzięki temu powierzchnia podłogi będzie odporna na zarysowania i uszkodzenia, o które w kuchni nietrudno.

Po drugie, powinny mieć odpowiednią klasę użyteczności, czyli 23. Kuchnia to miejsce, w którym spędzamy bardzo dużo czasu. A spore natężenie ruchu i intensywne użytkowanie wymagają odpowiedniej jakości.

Po trzecie, ich rdzeń powinien być wykonany z płyty HDF. Dzięki temu możemy mieć pewność, że panel nie odkształci się pod wpływem wilgoci.

Po czwarte, ich powierzchnia powinna być odpowiednio zabezpieczona – np. impregnatem. Krawędzie paneli Classen z kolekcji Joy, Premium 4V czy Discovery zostały np. pokryte specjalną warstwą Isowaxx, która chroni podłogę przed wnikaniem wilgoci.

Dlaczego do kuchni warto wybrać właśnie panele?

Szukaj

Kategorie